יום שבת, 30 בינואר 2016

מוסר של מספרים

כ"ג חשון תשע"ו, 5 בנובמבר 2015
מוסר של מספרים
הרהורים על "המצב" וגם Tribute ל Daevid Allen ז"ל

דיויד אלן (להקת Gong), זכרו לברכה, שנפטר במרץ השנה, שר על כך שאפשר להאשים את העשירים, את הממשלות ואת כל הבא ליד, אבל העובדה היא, הוא מזמר ש:
  "World peace starts in your kitchen
& World peace starts in your bed
    World peace starts in your own back yard
    In your body in your heart and in your head…"
(ציטוט מהשיר "Blame the rich" מתוך האלבום Family Jewels של Gong)
ובתרגום חופשי: שלום עולמי מתחיל במטבח שלך, במיטה שלך, בחצר האחורית שלך, בגופך, בלבך ובראשך.

אפשר היה לחשוב שדיויד תומך נלהב של עקרונות הפנג שואי והחליט להפיץ אותם בשיר הנעים הזה. כך או אחרת, אני מוצאת אמת ואף נחמה במילים אלו. יש דברים שאינם בשליטתי. יש הרבה כאלה דברים. אני לא יכולה לשלוט על מזג האוויר, על התקדמות מחוגי השעון ועל התנהגותם של בני אדם. כך יוצא שאם אכלה את זמני בצפייה בחדשות החוזרות על עצמן מאז עצם ימי רכילותן, לא אלמד דבר מלבד עוד אפשרויות כיליון העומדות בפניי בימים שיבואו.

ד"ר יובל נח הררי, בקורס "היסטוריה עולמית" (ממליצה בחום, נמצא ביוטיוב או שמופיע במעשה קסמים באודיו של הרכב אם אתם נשואים לאיש שלי...), באחד השיעורים המתקדמים מדבר על כך שהמוסר של בני אדם הינו מוסר של מספרים קטנים. הוא נותן לדוגמה את שנת 2006, שנת מלחמת לבנון השנייה, בה נהרגו 116 ישראלים ועוד 29 נהרגו בפיגועי טרור. ושם אנחנו (וגם אני) מתמקדים. ביחיד, במשפחה ובחברים שהשתנו לעד חייהם. אך, ד"ר הררי ממשיך בנתונים הקרים ומוסיף כי 148 ישראלים נרצחו על רקע פלילי ושימו לב, 400 ישראלים התאבדו (!!!) באותה שנה. ואם לצטט במדויק "בישראל של המאה ה-21, אפילו בשנה של מלחמה, יש לכם באופן משמעותי, סיכוי גבוה יותר להרוג את עצמכם, מאשר הסיכוי שאיזשהו בנאדם אחר...יהרוג אתכם בזדון". אם מתבוננים רגע במוסר של מספרים גדולים, הוא ממשיך, נראה שבאותה שנת 2006, רובם המכריע של הישראלים מתו כתוצאה ממחלות, למשל, מחלת הסוכרת שהרגה באותה שנה 2500 ישראלים...

ד"ר הררי מסכם כי "כמעט בכל קנה מידה, ישראל, לפחות בתוך גבולות הקו הירוק, זה אחד המקומות הבטוחים ביותר שהיו אי פעם בתולדות האנושות".

ושוב, אני מוצאת במילים האלו שלו, משהו מהנחמה.
כן, קורים ולצערי עוד יקרו דברים רעים שאינם בשליטתי.
כן, במוסר של מספרים קטנים, אני דואגת לאחיין שלי שנוסע כמה אוטובוסים כל יום ברחבי ירושלים.
כן, בכל רגע יכול להתהפך עליי או על מישהו מאהוביי העולם הזה.
אבל,
לא, אין לי שליטה על כך.

יש מה שיש לי עליו שליטה. המשהו הזה הוא הבית שלי, הוא החצר האחורית שלי (על כל המשמעויות הנילוות לכך), הוא הנפש שלי, הוא המעשים שלי, הוא – אני.
וכך אנחנו חוזרים למזל האדמה, הפנג שואי, בו אנחנו יכולים לטפל והבית שלנו, המשרד שלנו, הסביבה הפרטית שלנו, הם אלו שתומכים (אם מתייחסים אליהם נכונה) בחיינו והם אלו שנותנים לנו רוח גבית.
וכך אנחנו חוזרים גם למזל האדם, המורכב מהבחירות אישיות שלנו וממה שלמדנו ועוד נלמד בחיינו. גם על כך יש לנו שליטה ואנחנו יכולים לבחור נכון ובריא ותומך.

אם אנחנו צופים בחדשות לפני השינה , בואו נהיה הוגנים ולא נתלונן על כך שאנחנו לא ישנים טוב.
בואו נזכור מה שדיויד אלן שר, "שלום עולמי מתחיל במיטה שלך". אולי נחליט לישון טוב יותר, לאכול טוב יותר, לאהוב טוב יותר את סביבתנו ובעיקר את עצמנו.

בברכת ימים ברוכים, מלאי עשייה טובה ואוירה נעימה של בית.



שלכם,
לילי מילת



השראה, פנים לשנת תשע"ו

23 בספטמבר 2015, י' בתשרי תשע"ו
השראה, פנים לשנת תשע"ו
מה הדבר הראשון שאתם חושבים כשאתם קמים בבוקר?
'OMG, עוד יום?!' או שחיוך גדול נפרש על פניכם פשוט מעצם היותכם?
ביום שישי האחרון הרגשתי נוכחות לידי כשישנתי. לפרויד יש ספר בשני חלקים שמסביר יפה-יפה איך אנחנו מחוברים לכל מה שקורה סביבנו גם בזמן השינה. פקחתי עין אחת ומצאתי ילדה בת שש עומדת במלוא קומתה הזקופה (ויש לה גובה..), חיוך מאוזן לאוזן ועיניים נוצצות. עומדת שקט, מתבוננת בי ומחכה שאפתח את העין השנייה ואצטרף לעולם שכולו יומולדת...אז איך לא אקום בחיוך?
אתם מכירים אנשים כאלה, שמבט אחד בהם, לא חשוב באיזה מצב אתם נמצאים, תמיד יעלה חיוך על השפתיים? כולם מחייכים אליהם והם מחייכים אל העולם. כשעברנו לגור בקיבוץ לפני חמש שנים, הייתי מרכיבה את הקטנה על כיסא קטן באופניים שלי. חשבתי לעצמי שכולם נחמדים ומחייכים אליי. לקח לי זמן להבין שהם מחייכים אליה ולא אליי, במיוחד אלה שלא עפעפו לכיווני כשהייתי לבד. הייתי חושבת שזה רק דמיונות של אמא מכורה למחמאות על הבת הקטנה, אבל בדקתי את ה"תיאוריה" בשנים האחרונות וזה עדיין עובד...
מה עם משימות חדשות ומאתגרות? כשקצת קשה אתם נשברים? לא היא. בת השש הזאת מסמנת מטרות, לא מוותרת, לפעמים בוכה קצת, צועקת כשלא מצליח, תוך כדי שהיא ממשיכה לנסות.
כשהחיים מזמנים לכם התמודדויות לא פשוטות, כשאתם לא יכולים להיות כמו כולם למרות שזה כל מה שאתם רוצים, מה אז? רחמים עצמיים? זה מה שאני הייתי עושה, לפחות בשלב ראשון. אבל לא היא. הקטנה בת השש, זאת שאוהבת את תענוגות המטבח וכל מה שיש לעולם הזה להציע, שאוהבת לנסות דברים חדשים וטעמים חדשים, יכולה לאכול תפריט מוגבל מאוד. היא לא יכולה ללכת בפשטות אחרי הגן לשחק בבית של חברים או לשבת במסעדה מבלי לתת הקדמה ארוכה על מצבה, מבלי להזהיר את כולם שלא יגעו בה אם נגעו בחלב, כי זה יגרום לה לכווייה. היא מסתובבת עם מזרק בתיק ביה"ס ויודעת שאם תאכל בטעות משהו אסור, אז תצטרך לקבל את הזריקה ולהתפנות לביה"ח הקרוב. היא יושבת בגן, ועכשיו בביה"ס, במסיבות וחגיגות, כאשר כולם אוכלים את כל מה שאסור לה, כי בנוסף היא בדיאטה מיוחדת כדי לטפל במצב רפואי כרוני. היא יושבת עם הצלחת שלה והאוכל המיוחד שלה ואתם חושבים שזה מוריד לה את החיוך מהפנים? אולי רק לרגע, אבל היא נהנית מכל ביס ובסוף גם אומרת לי 'תודה רבה אמא, את מכינה את האוכל הכי טוב בעולם...' כן, היא בוכה לפעמים ואומרת שזה לא הוגן, אבל היא תנסה כל דבר חדש שאציע ותמציא מתכונים חדשים וגם מדומיינים ועם חיוך מתוק על הפנים.

ילדה בת שש, רוכבת על אופניים, שיר תמידי על השפתיים, חיבוק תמיד מוכן, שפתה גבוהה ועשירה והיא משתמשת בה להפיץ אהבה, לומדת בעניין, מדברת עם הפרחים ובוכה כשגוזמים, חוזרת למשימה ללא לאות עד שמצליחה אך יודעת גם להודות אם משימה גדולה עליה, לומדת להפסיד בכבוד.
היא הבת הנפלאה, החברה הכי טובה והיא יודעת לאהוב ללא תנאי.
היא לא אמא-תרזה, לא אפיפיור, לא לוחמת-חופש ולא רב גדול. היא גם לא אודרי הפבורן, אם כי באופנה היא לגמרי מבינה. היא לא זקנת השבט ולא, היא לא מושלמת.
היא ספיר שלי, אבן חן בעולמנו והיא, כמו אחותה הגדולה, מורתי לחיים.
והשנה, אני בוחרת בה להשראה.

מי ומה ההשראה שלכם? מי גורם לכם לעוף למעלה? מה ממלא לכם את המצברים?
כבר לפני מחצית מחיי פטרתי עצמי מאנשים ומחפצים שמשכו אותי מטה. יש לי מקום רק לאלה שעושים לי טוב, שנותנים לי ונותנים לי גם לתת – לתת לי לתת להם.
ואתם, אתם כאלה עבורי.

מי ייתן תהיה לנו שנה מלאת השראה, עניין ואהבה.

חתימה טובה,
לילי מילת


ביתנו כפרסונה, על פורים 2015, מסכות ועניינים שביניהם..

3 במרץ 2015, י"ב באדר תשע"ה
ביתנו כפרסונה, על פורים, מסכות ועניינים שביניהם..
קרל גוסטב יונג, הגדיר את הפרסונה כתדמית אותה אנו עונדים בחברה, תדמית שיש בה זיוף והיא ניסיון שלנו להתלבש בבגדי פשרה בין אישיותנו לבין מה שהחברה דורשת מאיתנו לעטות על גופנו, כדי שיהיה נוח לה, לחברה, להכיל אותנו וכדי שלנו יהיה נוח להתהלך בינותיה.
חג פורים נותן לנו לגיטימציה ליום אחד לבחור לנו פרסונה: בוב הכבאי, סמי הבנאי, אסתר הענוגה, המן ואיבר השמיעה, גיבור על או כוכב בחלל.
האם באמת רק בפורים אנחנו מתחפשים?
ואני רוצה רק לרגע לחלוק בענווה על יונג, האדם המוערך הזה, במיוחד עליי (בייחוד בשל המונח המבריק שלו – הלא מודע הקולקטיבי – אבל, על זה באגרת אחרת..). ובכל זאת, אני חושבת שהפרסונות הללו שלנו אינן בהכרח מזוייפות. האם הרצון להיות נסיכה ליום אחד או גיבור על-חלל הוא מזוייף? אני חושבת שאולי רצוננו מביע איזו משאלה כמוסה ובכך מבטא את פנימיותנו באופן גאוני. פורים מאפשר לנו להיות האנשים האלה שביום אחר לא היינו מעזים לשתף את הזולת ברצון הזה.
גם הבית שלנו מולבש בפרסונות, הפרסונה של המסודר או זאת של המפוזר מכפר אזר, לא חשוב איזו, לבית שלנו יש אופי. אופי בחדר שינה, אופי בחדר המשחקים, אופי במטבח. יתרה מכך הבית שלנו הינו מראת הנפש שלנו, תראה לי את ביתך ואגיד לך מי אתה.
יונג טען שאם לא נזהר, עלולה הפרסונה להשתלט כליל על אישיותנו. לפעמים זה נכון. אבל, אפשר לבחור, אפשר להחליף פרסונה, להוריד מסכה אחת ולשים אחרת. אולי אתמול הייתי מתוחכם וקר והיום אני יכול להיות משפחתי וחם. ואין עדיפות מבחינתי, אין נכון ולא נכון, יש את מי שאנו בוחרים להתחפש אליו באותו הרגע ואם בחרנו במסכה מסויימת, כנראה שעד כה היא שירתה אותנו באיזושהי צורה.
עכשיו בין פורים לניקיון האביב, אפשר ורצוי לקחת רגע, להתבונן בחדרי הבית ולראות איזו פרסונה בחרנו להלביש להם, האם זה מה ומי שאנחנו? כמה הבית משקף את מאוויינו הכמוסים, אלה שבמעמקי הנפש היפה שלנו? והיא יפה, שלא תטעו, כשמנקים באהבה את השכבות, את הפרסונות שלקחנו על עצמנו במהלך החיים, אם בחרנו בהן ואם הן בחרו אותנו, כשמנקים באמת, אפשר למצוא את ציפור הנפש שלנו, זאת עם חותם הד.נ.א. שאין שני לו והיא כל כך יפה וכל כך מגיע לה תשומת לב ואהבה.
ואיך אני יודעת שהיא יפה, הנפש הזאת שלכם?
כיוון שברגע מסויים בחיים, נתתם לי את הזכות לראות צהר ממנה. כאשר מי מכם מזמין אותי לביתו, הוא בעצם פותח צהר לנשמתו ומי שעבר איתי תהליך יודע שפנג שואי הוא הרבה יותר מסידור פיזי של הבית ובעצם אין להפריד בין הפיזי לנפשי.
כאן יש לי מקום לוידוי קטן. למרות שיש לי רשימת תפוצה מסודרת לכל עניין ודבר. באגרות שאני שולחת אני בוחרת אחד לאחד את המכותבים בכל פעם מחדש, כיוון שכך אני בעצם, לפחות בליבי פנימה, ממענת את המכותב, אתכם באופן אישי ושולחת את ברכתי לכל אחד בנפרד. את או אתה קוראים עכשיו את הדברים ויכולים לדעת שבעיניים שלי, הנפש שלכם נוגעת ביופי. אני לא שולחת בעיניים עצומות את דבריי. אם אתם מוצאים עצמכם כאן, זאת כיוון שנשמותינו נגעו באיזושהי צורה בחיים אלו, אם זה דרך עבודה משותפת או שיחה או חווייה שעברנו יחד. אתם יקרים לי.
אז, נקו, נקו באהבה, נקו ביסודיות, בסופו של יום, המאסטר-פרסונה שהגיעה איתנו לעולם, החשובה מכל, מחכה לנו, שנסיים את עבודת הליטוש והיא תתגלה כ"הוד-יהלומיותה" ולמרות שהיא תחכה שם תמיד, למה לתת לה לחכות?

שלכם,

       לילי מילת

שנת הכבשה 2015

                                                                                            4 בפברואר 2015
על בִּילוּגִי, עם הפנים לשנת הכבשה
אתמול נסעתי עם הוריי, שיחיו, לבקר את דודי האהוב, שנח על משכבו בשלום בבית העלמין ירקון.
אני ואבי ידועים בכישורינו הייחודיים למצוא את הדרך המיטבית ללכת לאיבוד בדרכים. עדיין איכשהו החלטתי לסמוך על כך שאבא עבר את הדרך הזאת יותר מידיי פעמים אז לא הפעלתי את הווייז...
כשהגענו עמוק לתוך רעננה, הבנו שאין מנוס והווייז הציל אותנו או לפחות את אבא משטיפה ביום חורף קר. אמא ציטטה לבסוף ש"כל הדרכים מובילות..." ואני השלמתי "לבית העלמין..." ודיסקסנו על כך שאיך שלא יהיה באמת כל דרך תוביל אותנו במוקדם או במאוחר למקום הנושא שם זה.
ואז אבא סיפר לנו על בִּילוּגִי...
הימים ימי ההיררכיה ובעבודה של אבי, כברוב העבודות, אם רצית לשמור על מקומך היית צריך לבלוע הרבה צפרדעים. צפרדע אחת הייתה בדמות ספק שהגיע בכל פעם מלא דרישות ובקשות יוצאות דופן. באחת הפעמים, הוא נכנס ובאמצע העבודה כשכולם עסוקים מעל הראש, הוא דרש לדעת אם מישהו חיפש אותו...
אבא שלי נע על פני חיים אלה בהומור יוצא דופן וכשנקעה נפשו מהצפרדע הוא ענה לו בהיסח הדעת "כן, מישהו חיפש אותך", "מי?", דרשה הצפרדע, "בִּילוּגִי חיפש אותך"-"אבל אני לא מכיר שום בִּילוּגִי, איפה אני יכול למצוא אותו?!"-"אל תדאג", הרגיע אותו אבא "הוא אמר שאין לך מה לדאוג, הוא כבר ימצא אותך..."
וכך הלכה הצפרדע ואבא חזר לעבודתו רק כדי למצוא את סאלח, חברו לעבודה, מקופל בכסאו, מנסה להחניק ספק בכי, ספק צחוק. 'מה קרה לך?', השתומם אבא. כשחזר לנשום, סאלח ענה לו 'מאיפה אתה מכיר את בִּילוּגִי??, אני הייתי ילד כשדיברו עליו ואתה צעיר ממני בעשרים שנה', עד מהרה השתטחו שניהם על הרצפה מהבדיחה הפרטית שלהם.
בִּילוּגִי קראו לזה שרוחץ את המתים בבגדד..
כשהגענו לבית העלמין הזה, מצאנו את עצמנו, נוהגים ברחובותיו ותרים אחרי הגוש המבוקש. מצאנו את 16 ואת 18 ואנחנו צריכים 17. ואז הגענו לdead end... אז חזרנו על עקבותינו, שוקלים להפעיל את הווייז, אולי יש לו את מספרי הגושים והחלקות במפה?


בסוף אמא הציעה שנעצור ונחפש ברגל, ואחרי שעות של נסיעה, חשבתי בקול, 'שזה רעיון טוב לחלץ עצמות'..לא פספסנו את האירוניה שבעניין ויצאנו לחמש עשרה דקות בגן עדן, תרים אחרי הגוש ואז אחרי החלקה ואז נותרנו עם הבעיה הבלתי פתירה של מספר השורה...התפצלנו לשלוש וכך מידי פעם נישא קולנו מעל האבנים הסדורות, מעדכנים אחד את האחר בכשלונותינו.
שוב תהיתי אם אפשר להציע לווייז עדכון תוכנה...ואז, גאל אותנו מייסורינו זוג מיוסר אחר, שהסביר לאבא במבטא רוסי כבד, 'אתה רואה? זה שורה 15, זה שלנו...שלכם זה שורה 20, זה שם..'
חשבתי שוב בקול שהחמישייה הקאמרית כבר הייתה עושה מזה מטעמים...ועל "מטעמים" אספר בהמשך.
'מצאתי!' הכריז אבא בהקלה.
מבית העלמין נדדנו לאזור זמן אחר – השוק בפתח תקווה. במסעדת המטעמים העירקית הראשונה אליה נכנסנו, הסביר לי בעל המסעדה (בעיניים שמבטן יכל לשלוח אותי ישר לבִּילוּגִי בלי תחנות ביניים) שאם אני צמחונית אז אפשר אורז רק עם עוף...וכשניסיתי להתפשר על רק אורז, אבא אמר שסביר להניח שמכינים אותו עם שומן כבש.
בעודנו משאירים את כבשת הרש במסעדה ועוברים למסעדת פועלים שפויה יותר, נזכרתי בחובתי לשלוח לכם את איחוליי לשנה הסינית החדשה, שמתחילה היום – שנת הכבשה!
אני מאחלת לכם שהכבשה שלכם השנה תחייה ותבעט, וכמו אופייה של הכבשה המטפסת לאט אבל בטוח לראש ההר, כך גם אתם, טפסו במעלה השנה הזאת בנחת ותיהנו מהנוף הנשקף בכל שלב בדרככם לפסגה!!
בסופו של יום, כנראה שמתישהו נפגוש את בִּילוּגִי, אנחנו נמצא אותו או שהוא ימצא אותנו, אבל בינתיים, בואו נהנה מהדרךJ

שלכם באהבה,
לילי מילת 

הגיגים ספרותיים וגם יין ויאנג בחנוכה - 2014

הגיגים ספרותיים וגם יין ויאנג בחנוכה
כשחזרתי בסוכות האחרון מיריד הספרים הבינלאומי בפרנקפורט, התקבלתי בחיבוק רוטט, ארוך ומתוק מבנותיי הנאמנות. אחריו הגיעו שירים שנכתבו לכבודי ועליי. הגדולה שלי שרה בסגנון ראפ שורות כמו: "מי הסופרת הכי טובה...
מאז האביב, לידת ספרי "בית התאומים המסתובב" (הוצאת סער), אני מוצאת את עצמי במרוץ משוכות סביב הגדרת התפקיד החדשה הזו: "סופרת" ולא רק זאת אלא "סופרת ילדים". לעיתים המשוכה קלילה ולעיתים גבוהה, אפילו גבוהה מידי ואני לא יודעת אם אוכל לעבור אותה בכלל.
אני לא באמת יודעת אם אני עונה להגדרה של סופרת ילדים או של סופרת כלל.
בבדיחות אני נזכרת שלאחר ראיון הביכורים שלי לרשת ב' בו נאמר "לילי מילת – סופרת", האיש שלי כתב לי מייד 'כבוד!' והוסיף, 'עד כמה את סופרת?...'.
ומגיעים הירידים, המפגשים שאני עורכת סביב הספר, הסופרים-עורכים-מו"לים-משוררים-כותבים אחרים שרוצים בדעתי-ועוד, כל החדש הזה שאני נהנית ומברכת עליו, שהרי אתם יודעים כמה אני אוהבת להכיר וללמוד אנשים חדשים וזו עוד הזדמנות נפלאה לעשות זאת.
ואלו המשוכות שאני מדלגת מעליהן בקלילות יחסית. אך את המשוכות הגבוהות במיוחד אני מציבה לעצמי. זה מתחיל מ 'האם סופרת ילדים יכולה לסנן קללה כשחותכים אותה ברמזור?' וממשיך עד 'האם סופרת ילדים יכולה לכתוב כל דבר? גם את החמישים גוונים של כחול הבא?', כי בואו נהיה כנים, אם אי. אל. ג'יימס הייתה כותבת ספר ילדים עכשיו, הייתם רצים?? (אגב, זה לא טיזר לדבר הבא שלי, אלא כדי להמחיש את האבסורד של מצבי המחשבתי). 'אני בכלל לא סופרת ילדים', אני מגינה על עצמי מעצמי במוחי, 'עיקר כתיבתי היא למבוגרים בכלל' ואם לקצר, חפרתי וכריתי בכור מוחי הקודח ללא לאות.
והס מלהזכיר את מחסומי הכתיבה...לאחרונה, אמרתי לאיש שכפי שזה נראה היום אני ודאי אהיה סופרת של ספר אחד, והוא ענה בנאמנות שכל הסופרים הגדולים (!) היו פעם סופרים של ספר אחד...
אז אם נוסיף לכך את קבלת הפנים הספרותית שקיבלתי בחזרתי מפרנקפורט, את התמיכה מבית ואתכם, הקהל הנפלא שלי ואת העובדה שנמכרו כבר כמאתיים עותקים והספר רק עכשיו מבצבץ בחנויות, אז כנראה שאמשיך בינתיים...
ובנימה זו, נפרגן קצת ליין ויאנג, שהחג המתקרב אלינו, החג היפה כל-כך, חנוכה, הוא מקרה פרטי בהחלט של הצמד הזה, יין העטופה בחשיכה ויאנג בעל התאורה. אבל כאן יאנג לא בא את יין לגרש, אלא יחד הם יוצרים את הדרך של זהר צבעי הקשת.
ואני מאחלת לכולנו, שכמו יין ויאנג, הפוסעים על דרך השיתוף, הגעגוע והאהבה הרבה שיש ביניהם למרות היותם שונים והופכיים, שתזהר גם דרכנו ותואר במקומות שחשוך לנו ותפרוש צילה במקומות הלוהטים לנו.
אני מתכבדת להזמינכם ליריד "סופרים יוצרים", בו נחלוק, אני וחבריי לעשייה, סופרים ומשוררים, יחד עמכם את נס חנוכה, נס הכתיבה, שכשהיא יוצאת, מפיסות נשמתנו היא מגיעה.
היריד הקסום הזה יערך במרכז פנורמה בחיפה, בתאריכים 18-19.12.14, ימים חמישי ושישי.
פרטים גם בפייסבוק:

שלכם באהבה,
לילי מילת

אגרת לשנת תשע"ה

‏ 21 ספטמבר 2014
‏כ"ו אלול תשע"ד
בשנת תשע"ה אני לא אניח הנחות

כשכתבתי את הסיפור שלי "בין ערבית לשחרית", לא חשבתי שזה יעניין את אחי הגדול. יש לי אח דתי-חרדי, שיחסינו נפלאים אך עד לסיפור הזה נמנעתי מלהעביר אליו "דברי חול". כשקיבלתי טלפון שהסיפור נכלל בין הזוכים כל-כך התרגשתי, שלקחתי ריזיקה ואמרתי, יאללה, אני שולחת..
התגובה החמה שלו, היא בין הדברים הזכורים לי ביותר מאותו מעמד. מאז (יוני 2013) ועד היום, הסיפור הקטן הזה שלי מטייל בחצרות רבנים בירושלים וזוכה לתגובות אוהדות.
אחרי הזכייה, מעודדת מהפידבקים החיוביים, החלטתי להרחיב את מעגל האנשים להם אני שולחת בדרך כלל את הגיגיי. אחד מהמכותבים החדשים היה חבר, המתגורר כרגע בניו-יורק. הרבה אנשים כתבו לי חזרה ויש כאלו שלא כתבו דבר. החבר הזה לא כתב דבר ואני הנחתי שאין לו זמן וכוחות ומה אני מבלבלת לאנשים עם העניינים שלי...
אחרי חצי שנה (!) ביקש ממני אותו חבר לשוחח בסקייפ. בינתיים קרו דברים, הספר שלי ירד לדפוס ולא ממש הבנתי כשהוא אמר לי "תרגמתי את הסיפור שלך" למה הוא מתכוון. וכך הוא הסביר: "תרגמתי את הסיפור שלך זה ששלחת פעם...אבל, לא לאנגלית, תרגמתי אותו ליידיש...והסיבה שאני מתקשר היא ששלחתי אותו למגזין והם רוצים לפרסם אותו ואני צריך את אישורך..."
            מקרה שלישי שקרה בעבר הוא, שבתי הבכורה עמדה לצאת לפעילות יומה, השמש זרחה ביום חורפי, השמיים היו נקיים מענן והיא רצתה לקחת מטרייה. אני טענתי בתוקף שאין צורך "להיסחב" עם מטרייה ביום כזה יפה ולאחר דין ודברים היא הלכה לדרכה, המטרייה נשארה בבית. אתן ודאי מנחשים שמספר שעות אחר כך הכיתי על חטא הנחת ההנחות השגויה שלי כשארובות השמים נפתחו ואחד מהגשמים העזים ביותר לאותה עונה ניתך משמים, מכה ללא רחם...
            באחד ממכתביי אליכם בעבר, הכרתי לכם את דון מיגל רואיס בספרו "ארבע ההסכמות". אז דיברתי על טוהר המילה, ששמירה עליה היא אחת מארבע ההסכמות. היום אני מתייחסת להסכם השלישי עליו הוא מדבר, "אל תניחו הנחות". וכך הוא כותב: "קיימת בנו הנטייה להניח הנחות בנוגע לכל דבר, והבעיה היא שאנו מאמינים שהן האמת. אנו יכולים להישבע שהן אמיתיות...בכל פעם שאנו מניחים הנחות אנו יוצרים בעיות. אנו מניחים הנחה, חווים חוסר הבנה...ובסופו של דבר יוצרים דרמה אחת גדולה לשוא".
ואני מוסיפה, מפסידים דברים קסומים בדרך, הזדמנויות מופלאות וקשרי חברות ואחווה. מזה יותר משנה, הקשר שלי עם אחי טיפס מדרגה והרבה בזכות סיפוריי אותם הוא מעודד ובהם הוא גאה. הסיפור שלי, אכן תורגם ופורסם ביידיש במגזין "אויפן שוועל" בניו-יורק! ומאז אותו אינסידנט עם הבת, עלה מעמדה בבית כיועצת לענייני מיזוג אוויר...ובמילים אחרות, אני מתייחסת לדבריה ביתר רצינות ולא מניחה שאני יודעת בהכרח טוב יותר ממנה.
בשנה הקרובה פניי לחוץ-ארצינו הקטנה והקסומה, ספר הביכורים שלי "בית התאומים המסתובב", תורגם לאנגלית ושם הוא מכונה: "The rotating house of Yin and Yang". אני נוסעת לפרנקפורט ליריד הספרים הבינלאומי ומקווה שאחזור עם חדשות משמחות.
בנוסף, תהיינה פעילויות ברחבי הארץ, הראשונה שבהן תהיה ב"צומת ספרים" בחיפה, חוה"מ סוכות (אשלח הזמנה בהמשך).
עם זאת ולמרות הבאאז הגדול והמרגש, אתם ואתן, לקוחותיי, החשובים ביותר בעבודתי ואני ממשיכה ואף הורחב השנה משמעותית מעגל הייעוצים ואני מודה לכם/ן שוב על האמון בי ובעבודתי. לעזור לכם ולי למצוא את נקודת שיווי המשקל בבתים ובמקומות העבודה, זו המטרה והשאר זה "תפאורה", חשובה אמנם, אך עדיין תפאורה.

מאחלת ומייחלת שבשנה הקרובה, אמנע מלהניח הנחות, בתקווה לתקשורת טובה יותר עמכם ועם עולמנו המופלא, שעל כל אתגריו, הוא עדיין מופלא בעיניי.
ובקשה לי מכם,
בבקשה אל תניחו שאני יודעת דברים שקרו או קורים בחייכם, ממקורות עלומי שם.
אני מקפידה לדבר כמה שפחות בגוף שלישי ולכן, המקור שלי אליכם, הינו אתם-עצמכם!
כתבו לי, אתם חשובים לי מאוד ואשמח לשמוע עליכם ועל פועלכם.

שתהיה לנו שנה ברוכה ועוטפת, מלאת גשמי ברכה ושהמטרייה תגן עלינו בדרך תמיד.

באהבה,לילי מילת


ביכורי קציר "עטים" - ספרי "בית התאומים המסתובב"

3 ביוני 2014, ערב שבועות תשע"ד
ביכורים
על "בית התאומים המסתובב"

וחג שבועות עשיתי לי, ביכורי קציר "עֵטים",
או עפרונות, או מקלדת...
כך או אחרת, אני שמחה לבשר כי ספרי בכורי יצא לאור השמש במועד חגיגי זה
ויקרא שמו בישראל "בית התאומים המסתובב".
זוהי אגדה פרי עטי לכל גיל המספרת את סיפורם של יין ויאנג.
זה סיפור על שוני, על געגוע ועל אהבת אם, העוזרת להפגיש בין ניגודים לכדי יצירת שלם.

אני בהחלט מרגישה שעבר מחזור שנתי בו זרעתי משהו מנשמתי והשקתי אותו רבות.
לא אמרתי נואש, גם כשנראה היה כי לא יצמח ממנו דבר.
ואז יום אחד הוא נבט לו בבית הוצאה לאור "סער", שם הזינו אותו בעריכה, עימוד וסידור.
משם הוא עבר לעבודה משותפת, ארוכה ומלאת יצירה של המאיירת הנפלאה                
שרי ערן-הרשקוביץ, שהשכילה וידעה לבטא את רחשי ליבי באיוריה.
והנה באה עת הקציר ואני נרגשת לחלוק עמכם את יבולי.

מי שמתעתד לפקוד את כיכר רבין בתל-אביב במהלך שבוע הספר (הפתיחה ב11.6.14),
מוזמן לבקר אותי בדוכני הוצאת "סער".
בחודש הבא יערך ערב השקה בעמק הירדן ועל כך אשלח הזמנה נפרדת.

אני בעיקר רוצה להודות לכם ולכן,
על שקריאתכם אותי במהלך השנים ועידודכם הרב,
עוררו בי את המוטיבציה להמשיך ולצעוד עד מימושו של חלום ילדות.
אני מברכת אתכם בהנאה מפירות עמלכם, כל אחד ופירותיו הוא, בחג שבועות זה.

שלכם,

       לילי מילת

שנה וסוס בה על שנת 2014, שנת הסוס

3 בפברואר 2014, ג' אדר א' תשע"ד
שנה וסוס בה
על שנת 2014, שנת הסוס

סר משה מונטיפיורי, או כפי שאנו מכנים אותו, השר מונטיפיורי, עלה למרכבה ו" דיו ! " לסוסים אמר... ולמרות שיש הטוענים כי אין סוסים שמדברים עברית, הסוסים של מונטיפיורי נענו לו. בדרכו, כשיהודית לצדו, פיזר פה מתן בסתר ושמה נדבה, צביטה בלחי ואף ליטוף של חיבה.
באמת, כל הכבוד לשר!
קפיצה בזמן, שתי מאות אחר כך, והנה מחר נכנסת אלינו השנה הסינית החדשה, שנת הסוס.
על-פי המיסטיקה הסינית, הסוס הינו סמל לגבריות, עזרה וכח המתגייסים להגנת החלש. מעניין אם השר מונטיפיורי ידע על כך...
הסוס גם מייצג את עונת הקיץ ויסוד האש, מה שאומר בין היתר הרבה חום, להט, תשוקה.
אם נוברים קצת, מעניין השימוש הפיזי והסמלי של הסוס בחיינו:
ג'ון וויין על הסוס, בשחור לבן או בצבע, לא חשוב I'll take it…
"כח סוס" הוא המדד לעוצמה של המכוניות שלנו. בשנות השישים אפילו הייתה לנו סוסיתא כחול-לבן, עד שנגמר לה הסוס..
מאידך, יש גם את הסוס הטרויאני, אותו שלח אודיסאוס לעיר טרויה, עמוס בלוחמים. אני מניחה כי אף אחד מאיתנו לא רוצה להיות מי שיקבל כזה במתנה.
יש סוס מירוצים ויש סוס משא, יש סוס פרא ויש סוס מחמד, על איזה סוס תרכבו השנה?
מה שלא תבחרו, בשנה זו אאחל לכם להישאר על גבו של הסוס, לנוע קדימה בביטחה, באמונה שייקח אתכם למקום מבטחים. אך לפרקים, מותר לרדת מהסוס ופשוט להיות כאן ועכשיו, אולי להעיף מבט לאחור וליהנות מהשגנו עד כה.
ואם על פי המסורת הסינית שמונה סוסים הם הסמל האולטימטיבי לאושר, אז אני מוסיפה איחולים על אותו משקל לשנה זו שתעטוף אתכם בשמונה תכונות חיוביות מאלו של הסוס:
אצילות, תנועה, שאפתנות, הצלחה, עוצמה, מנהיגות, התלהבות ושמחת-חיים.

שלכם,

       לילי מילת

איגרת לשנת תשע"ד

איגרת לשנת תשע"ד
הקטנה שלי הראתה לי הבוקר בגן את המאזניים בעזרתן המחישו לילדים את משמעות עשרת ימי תשובה, בהם נשקלים מעשינו הטובים לעומת אלו אותם נרצה לשפר לקראת פתיחת דף חדש בשנה החדשה.
הגדולה שלי חזרה לפני החג מפעילות, עם דף ועליו גרגרי רימון מצויירים, כשבכל גרגר נתבקשו הילדים למלא את המעשים הטובים שעשו בשנה שחלפה. היא מילאה רק גרגר אחד ותהיתי על כך. שאלתי אותה אם אינה זוכרת את כל הטוב שעשתה בשנה שחלפה, שאם לא כן, אשמח להזכיר לה.
אחרי מספר שעות הגיעה תשובה מפי המורה הקטנה-גדולה שלי לחיים וכך אמרה:
"אני מרגישה שאני לא צריכה לדבר על הטוב שעשיתי. אני כן זוכרת את זה אבל, אני מרגישה שלא יוצא לי להגיד את זה, כי אני חושבת שלא צריך להגיד, כי זה מקלקל את זה..."
זו לא הפעם הראשונה, שהותירה אותי ללא מילים ובעיני דמעה...
אכן, דברים טובים קרו בשנה שחלפה ואני מתמקדת לעניינינו בעבודה ורוצה להוקיר תודה על: חתימה על הוצאת ספר ראשון, זכייה במקום הראשון בתחרות הסיפור הקצר ועל לקוחות חדשים וותיקים, ששמו מבטחם בהמלצותיי – תודה!
אני רוצה לברך ולייחל לשנה החדשה שתהא שנה של:
הוצאה: שהספר יצא ויצליח ויפלח שווקים וארצות – אמן!
כתיבה: שאמשיך ואייצר ולא אפול לעצלות הרגע ואעבוד גם כש"אין מוזה" ושמה שמטייל במוחי יראה אור – אמן!
למידה: שאמשיך ללמוד ממוריי, מכם לקוחותיי, מהצלחותיי ומנפילותיי ושאשכיל לקרוא את הסימנים שמסמנים לי שבילי החיים – אמן!
הוראה: בשנה זו אני מתכוונת לערוך מפגשי היכרות ולימוד בנושא ראיית עולמנו דרך עדשת משקפי הפנג-שואי.
הכרת תודה: האחרון אך החביב והנחוץ להצלחת כל הנרשם מעלה: שאזכור להוקיר תודה ושאדע לתת וגם לקבל, שבמאזניי ישקלו לטובה מעשים טובים ואדע למצוא ולהעביר הלאה את רגעי השמחה גם בקלות וגם בקשיים.
אשמח מאוד לשמוע מכם על החלומות וההחלטות שלכם לשנה החדשה
ובכלל, לדרוש בשלומכם !
שלכם,
לילי מילת

יוצאת בהצהרות

14.3.13
‏יום חמישי ג' ניסן תשע"ג

יוצאת בהצהרות

החורף הזה היה רטוב. הכנרת מתחילה להזכיר את ימי ילדותי כשהיינו מגיעים לביקור והמים היו נושקים לכביש.
אך ככל שהחורף הרטיב, אצלי היה יבש. מה זה יבש? צחיח. זמן של המתנה, זמן שלא כתבתי יותר מפסקה. חוץ מלשבת תחת עץ הקלמנטינות, קיבלתי את הדין שנפל מלמעלה, חשבתי שזה גשם, חשבתי שזה חורף ואמרתי לעצמי, אחר-כך נראה.
"באביב אני אלבש חולצה לבנה ואחצה את הרחוב כמו מלך..." שר מיכה שטרית.
והיום, אני בחולצה לבנה, חוגגת את בואו של האביב, שהביא עמו התחלות והבטחות חדשות.
הצהרת אביב ראשונה שלי הינה לשתף אתכם שחתמתי על הוצאת הספר הראשון שלי! הספר הינו אגדת פנג שואי לילדים על יין ויאנג ומתעתד לצאת לאור לאחר עריכה ואיור בהמשך השנה.
הצהרת אביב שנייה, ממש בעודי טובלת בניקיון האביב השנתי, עברתי אתמול על סידור ארון הבגדים שלי והנה – השקעה של שנים אותן ליוויתם אותי מטיהור אביב אחד למשנהו, הוכיחה את עצמה – השנה אין לי שקיות למסור! האגירה doesn't live here anymore...
ומהצהרות להבטחות,
אני מבטיחה לעצמי שאשב לכתוב בימים ובשעות קבועות, גם אם בתום יום עבודה אמצא ש"כתבתי שלוש שורות ומחקתי חמש" (כפי שצוטט עמוס עוז כמעיד על עצמו...).
אני מבטיחה לעצמי שאשתמש יותר בנעלי ההליכה שלי, כמו שאמרה לי בכורתי באחת מהפעמים בהן ויתרנו על האופניים, "איזה מזל שהלכנו ברגל, אחרת לא הייתי מספיקה לראות את להקת הציפורים הזאת...".
אני מבטיחה לראות יותר את הים בעונה זו ולבנות ארמונות חול מלאי צדפים מוזהבים עם הרבה חלומות, למעני ולמען בנותיי, בתקווה שאף פעם לא תפסקנה לחלום, כי לפעמים, החלומות באמת מתגשמים!

ולכם יש הבטחות לאביב השנתי?
חלון ההזדמנויות של האביב קצר, ודאו שפתחתם לעצמכם לפחות איזה אשנב קטן.
שלכם,
         לילי מילת

המלין בין הגלים

המלין בין הגלים  יומן ימי מאת לילי מילת 24 – 27 ביוני 2020 פרולוג -         יאכטה נועה תענה בבקשה לחיל הים! צלילי חליל אל אש...